*Virtueel Vertaalbureau KULeuven

CENTRUM VOOR POOLSE TAAL EN CULTUUR te LEUVEN – DASKALIA (afgeleid van het Griekse “daskalos” wat leerkracht betekent) werd opgericht door twee ambitieuze leerkrachten. Deze non-profitorganisatie (ngo) wordt geleid door een collectief bestaande uit verschillende Poolse kringen dat de Algemene Vergadering wordt genoemd.

Het centrum is in 2013 ontstaan uit de behoefte  om gezamenlijke educatief-culturele projecten te organiseren in de zeer diverse Belgisch-Poolse gemeenschap. Het hoofddoel van de organisatie bestaat erin alle barrières en stereotypen te overwinnen. Dat doet ze enerzijds door deel te nemen aan allerlei culturele en educatieve projecten en anderzijds door de lokale Leuvense gemeenschap uit te nodigen tot dialoog en culturele uitwisseling ter bevordering van het positieve beeld van de Polen en de Poolse Republiek.

De voornaamste activiteiten van Centrum Daskalia zijn: culturele en educatieve projecten (bv. de Poolse kleuterschool en supplementaire school, de bibliotheek…), maar ook concerten, workshops, conferenties, informele ontmoetingen, interventionele hulp en taalkundige alsook psychologische ondersteuning. Alle educatief-culturele projecten  van het centrum zijn gericht op de Poolse en internationale gemeenschap die betrokken is bij de sociale integratie in België. Er is voor elk wat wils. Het Centrum voor Poolse Taal en Cultuur Daskalia is werkzaam over politieke, religieuze en sociale strekkingen heen om iedereen zonder uitsluiting te bereiken.

Wij organiseren – Wij informeren – Wij onderwijzen – Wij contacteren

Daskalia vzw, het Centrum voor Poolse Taal en Cultuur te Leuven, nodigt vrijwiliggers, instituties, sociale partners en zakenpartners, alsook private personen uit om samen te werken en onze activiteiten en projecten te ondersteunen.

Wat betekent het om lid te zijn van DASKALIA VZW?

Een DASKALIALID maakt deel uit van de familie die zowel formeel als actief de  gemeenschap binnen onze vereniging vormt. Een formeel lidmaatschap impliceert dat u lidgeld betaald, het gaat om een bijdrage van €25/gezin per schooljaar. Vervolgens krijgt u een plaats op de lijst van leden die kunnen deelnemen aan de algemene vergaderingen van DASKALIA en een actieve invloed kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van de organisatie en de projecten die ze organiseert. Het bewijs van lidmaatschap is de ontvangst en het bezit van de de DASKALIA FAMILIEKAART.

Welke voordelen zijn verbonden aan een lidmaatschap bij DASKALIA VZW?

  • 20% korting voor het tweede kind dat naar school gaat, de volgende kinderen gaan gratis naar school
  • korting op de vakanties (herst-, winter-, krokusvakantie) georganiseerd door de Poolse School Maria Skłodowska-Curie in Leuven voor de Daskaliavereniging
  • gratis deelname aan de twee grootste schoolfeesten voor de allerkleinsten: het Kerstboomfeest en het Carnavalsfeest voor kinderen van aangesloten gezinnen
  • korting op aanvullende activiteiten georganiseerd door DASKALIA (voornamelijk gedurende het schooljaar)
  • een gratis bibliotheekkaart van de grootste Poolse Bibliotheek in België: Biblioteka-PL (Leuven)
  • gratis deelname aan de leeslessen in de Poolse Bibliotheek
  • korting op de muzieklessen in de Poolse Muziekschool Preludio in Leuven