*Virtueel Vertaalbureau KULeuven

DE GESCHIEDENIS VAN DE SCHOOL

Dromen zijn bedoeld om uit te komen
Maria Skłodowska-Curie

De geschiedenis van de Poolse school  Maria Skłodowska-Curie in Leuven van de Daskalia-vereniging

De Poolse school  Maria Skłodowska-Curie in Leuven, de eerste en grootste Poolse school in Leuven, werd op 5 september 2013 opgericht door de bestuursleden van het Pools Centrum van Cultuur en Taal Daskalia vzw (www.daskalia.eu), een culturele en educatieve vereniging van de Poolse gemeenschap in Leuven. De school, het grootste project van de vereniging, werd vanaf het begin gecoördineerd door Katarzyna Radomska en Ewelina Konings, die eerst een Poolse kleuterschool met twee kleuterklassen in het leven hebben geroepen op woensdag en zaterdag voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Het project kreeg toen de naam Poolse School en Kleuterschool „Mała Daskalia” in Leuven en vond tijdelijk zijn onderkomen in de Belgische lagere school Don Bosco in Heverlee.

Sinds 2014 werd er in het kader van „Mała Daskalia” een lagere school opgericht: naast twee kleuterklassen zijn er ook twee eerste klassen. Gedurende de volgende twee jaar verhuisde de Poolse school naar twee tijdelijke lokalen: eerst naar de Wipstraat 2a in Leuven, naar de lokalen van de Poolse Bibliotheek in Leuven en vervolgens voor enkele maanden naar de school De Heffel en CVO Volt in Leuven met kleuterklassen en klassen 1, 2 en 3.  Sinds maart 2017 heeft de Poolse School en Kleuterschool „Mala Daskalia” haar onderwijsonderkomen gevonden in de school BO Ter Bank in Heverlee, een school met een groot hart, openheid en bereidheid tot integratie, waarmee de Poolse school verschillende internationale concerten heeft georganiseerd ten voordele van het Onderwijs- en Zorgcentrum voor gehandicapte Kinderen genaamd Johannes Paulus II in Jaszkotle bij Wrocław.

Op 14 oktober 2018, tijdens een feestelijk gala ter ere van het 5-jarig bestaan van het Pools Centrum van Cultuur en Taal – Daskalia, heeft de Poolse School en Kleuterschool „Mini Daskalia” in Leuven officieel haar naam aangenomen: De Poolse school  Maria Skłodowska-Curie in Leuven van de Daskalia-vereniging. Bij die gelegenheid werd op de binnenplaats van de Belgische school Ter Bank een informatiebord van de Poolse School in Leuven opgehangen in twee talen: Pools en Nederlands. En in 2018, het jaar van het 5-jarig jubileum, werd ook een vestiging van de school en kleuterschool in Luik opgericht.

De Poolse school Maria Skłodowska-Curie in Leuven van de Daskalia-vereniging met jarenlange ervaring nodigt al zes jaar lang alle kinderen van 2,5 tot 14 jaar uit van wie de ouders willen dat hun kinderen hun kennis van de Poolse literatuur, geschiedenis, geografie alsook hun taalvaardigheid in het Pools verbeteren. De eerste Poolse School in Leuven biedt meer dan 33 bijeenkomsten van 5 lesuren per schooljaar aan (keuze uit: woensdag of zaterdag), wat neerkomt op een gemiddelde van ongeveer 150 verplichte lesuren per klas vanaf de kleuterschool, de nulklas (zerówka) tot en met klas 7.

Het gediplomeerde en creatieve onderwijzend personeel van de school brengt o.a.  kennis over met behulp van Poolse leerboeken die voldoen aan de eisen van het Poolse Ministerie van Onderwijs (van de 3de klas tot klas 2) en met behulp van leerboeken die door het Poolse Ministerie van Onderwijs zijn goedgekeurd (van klas 3 tot klas 7). De diepgang in de Poolse taal en de kennis van de Poolse geschiedenis en geografie worden bereikt door positieve drijfveren, een individuele benadering voor elke leerling en beproefde onderwijsmethoden die traditie met moderniteit combineren. De gemoedelijke sfeer in de kleuterschool en de school, de collegiale samenwerking bij projecten en de goed voorziene bibliotheek van de Poolse school in Leuven, die lectuur en andere boeken voor kinderen en volwassenen aanbiedt, maken de Poolse school van de Daskalia-vereniging tot een integraal onderdeel van het plaatselijke landschap.

De Poolse school Maria Skłodowska-Curie in Leuven van de Daskalia-vereniging biedt ook buitenschoolse activiteiten aan, zoals toneellessen in het kader van het schooltheater „Czerwony Trzewik”, ritmiek of gymnastiek ter bevordering van de lichaamshouding, muziekeducatie, interschoolse excursies, festiviteiten, spelletjes, paasworkshops, enz.

De buitenschoolse activiteiten omvatten ook catechese op alle onderwijsniveaus voor de leerlingen van de Poolse School in Leuven, met name catechese ter voorbereiding op de eerste  communie, waarbij onze leerlingen de gelegenheid krijgen het sacrament van de eucharistie in het Pools te ontvangen in de Poolse parochiegemeenschap van de Sint- Lambertuskerk in Leuven op de laatste zondag van april. Sinds 2014 heeft de Poolse school  Maria Skłodowska-Curie in Leuven een ononderbroken geschiedenis opgebouwd van kerstvoorstellingen, waaraan zowel de leerlingen van de school als hun ouders deelnemen, en van concerten met kerstliederen, waarbij alle aanwezigen niet alleen Poolse kerstliederen in interessante arrangementen zingen, maar ook bekende kerstliederen in het Engels en in het Vlaams.

De leerlingen van de Poolse school M. Skłodowska-Curie in Leuven hebben vele academische prestaties geleverd in Poolse wedstrijden, waardoor zij Polen nog beter begrijpen en een blijvende band met ons vaderland hebben gekregen zoals: de wedstrijd „Być Polakiem” (Pools zijn), het Pools dictee in de Benelux, het project “Nasze miasto- nasze gniazdo” (Onze stad – ons nest)  voorgesteld door de Poolse lerarenclub in Gniezno, „Dzieci listy piszą” (Kinderen schrijven brieven) – Dag van de Poolse gemeenschap en de Poolse vlag, het project „Razem dla edukacji” (Samen voor onderwijs), “Rodzina Polonijna” (Poolse Familie), Nationale Lezing, Voor de Onafhankelijken – de 100ste verjaardag van het herwinnen van de onafhankelijkheid door Polen (ceremonie op de militaire begraafplaats in Heverlee), Bevrijding van Vlaanderen door de 1ste Divisie van generaal Maczek.

De eerste Poolse School in Leuven, Maria Skłodowska-Curie van de Daskalia-vereniging, werkt al lang samen met de Consulaire Afdeling van de Poolse Ambassade in Brussel, de Poolse Katholieke Missie in België, het Stadhuis in Leuven, de Federatie Internationaal Comité, de Poolse Gemeenschapsvereniging, de Stichting Vrijheid en Democratie en vele andere belangrijke instellingen en organisaties in België en Polen.

De Poolse school Maria Skłodowska-Curie in Leuven is veilig, gemoedelijk, ondersteunend en inspirerend: het is een droomschool volgens de woorden van de beschermvrouwe van de school: „Dromen zijn bedoeld om uit te komen”. Het is een school waar de educatie van de jonge mens in zijn eenheid en rijkdom centraal staat door  alle inspanningen van het creatieve onderwijsteam met de steun van het Daskaliabestuur en gepassioneerde betrokken ouders.