* Virtueel Vertaalbureau KULeuven

De zon brandt nog, de asters bloeien nog,

Maar het is alweer tijd om vaarwel te zeggen, tegen het groen van de bladen, de geur van de bloemen.

Vaarwel warme dagen, het zijn waarschijnlijk de laatste…*

 Vaarwel vakantie, welkom op onze school!

*Elżbieta Zechenter- Spławińska

 

Onlangs namen we afscheid van onze vakantiestemming, nu komt opnieuw de tijd van wekelijkse ontmoetingen in de Poolse School Maria Skłodowska-Curie, aangesloten bij de Vereniging Daskalia in Leuven en Luik… Goed uitgerust en met nieuwe energie en optimisme beginnen we aan een schooljaar met alle lessen op school!!! Elke woensdag en zaterdag!

De eerste lessen in alle kleutergroepen verlopen in een vreugdevolle sfeer. De kleuters leren hun nieuwe klasgenoten kennen, vertellen over hun vakantie en maken knutselwerkjes geïnspireerd door een filmpje over een punt. (https://www.youtube.com/watch?v=ILSyGSaMoEg). Het benadrukt de behoefte aan een individuele aanpak bij een kind om het te motiveren, het zelfstandigheid aan te leren en zo het geloof in het eigen kunnen te versterken!

Het motto van het eerste leerjaar luidt als volgt: ‘Voor ons opent zich het grote, interessante boek van de wereld’. Anders dan de kleuters leren de kinderen in het eerste leerjaar hun rechten en plichten kennen. Maar al gaat het om serieuze onderwerpen, is er geen tekort aan spelletjes op de speelplaats, gezang en geturn. Het filmpje is ook een inspiratiebron voor oefeningen en spelletjes die helpen bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden. De kinderen toveren spontaan mooie, kleurrijke vlinders tevoorschijn vanuit een punt. De leerlingen van het eerste leerjaar blijven in hun kring van tovenarij zitten om te luisteren naar een verhaal getiteld ‘Stap maar op mijn bezemsteel’. Terwijl maken ze grafomotorische oefeningen op oefenblaadjes die vakantieherinneringen oproepen.

Het tweede leerjaar begint met een samenvatting van het vorige, heel bizarre schooljaar. De kinderen halen ook herinneringen aan hun vakantie-avonturen op, beschrijven samenkomsten met hun grootouders en vertellen over geweldige en interessante uitstappen naar verschillende Poolse uithoeken. De leerlingen leren hun nieuwe klasgenoten kennen en werken daarna met veel plezier in groepjes. Hoewel de vakantie voorbij is, maakt het zonnige en warme weer spelletjes op de groene speelplaats toch mogelijk.

Ook de leerlingen van het derde leerjaar waren blij om elkaar terug te zien en verwelkomden hun nieuwe klasgenoten. De kinderen brachten hun eerste dag voornamelijk door met leren, herinneringen ophalen en plannen. De leerlingen leren elkaars namen door integratie- en taalspelletjes, bv. met het alfabet. Het is leuk, creatief en …feestelijk. Er zit een jarige in het eerste leerjaar en de melodieuze verjaardagswensen kunnen zelfs door voorbijgangers op straat gehoord worden! Bovendien zijn de kinderen benieuwd naar wat er zich in de loop van 10 minuten uit een punt kan vormen. En nogmaals bewees een “derdejaars” dat… alles mogelijk is.

De oudere leerjaren (vierde, vijfde en zesde) vliegen het nieuwe schooljaar in op een experimentele en creatieve manier. Er komt geen einde aan de verhalen… het leven tijdens de pandemie – virtuele lessen en een gebrek aan contact met leeftijdsgenoten – heeft zijn stempel nagelaten op de jongste generatie. Interessante inzichten en strategieën om jezelf terug te vinden gedurende die moeilijke tijd werden uitvoerig besproken in de klasgroepen. De leerlingen keren daarom ook met zeer veel enthousiasme en energie terug naar de Poolse school. Ze delen hun gevoelens, belevenissen en verlangens met hun leeftijdsgenoten en met de leerkrachten en opvoeders. Vervolgens monden de eerste lessen uit in schermutselingen over grammatica en spelling. Uiteraard worden de wekelijkse lessen in de Poolse School MSC aangevuld met lessen over de Poolse geschiedenis, waarin ze met behulp van voorbereide raadsels, kruiswoordpuzzels en kleine wedstrijdjes de leerstof van vorig jaar heropfrissen. Voor sommigen eindigt de les in de wereld van de legendes over de broers Lech, Čech en Rus, die de drie Slavische landen oprichtten.

Słowacki’s Balladyna, een boek dat het zevende leerjaar moet lezen en bovendien het werk dat werd geselecteerd voor de nationale lezing van 2020 door het Poolse presidentiële paar, wordt uitvoerig besproken door de oudste klasgroep. Tijdens de eerste lesssen leren alle leerlingen de dramatiek kennen door het lezen van fragmenten uit een rolverdeling en het analyseren van de personages, waarna ze de kenmerken van een personage naar keuze kunnen beschrijven.

Het begin van het schooljaar 2020/21 en de eerste lessen maken een terugkeer naar de ‘nieuwe normaliteit’ mogelijk! Eén ding staat vast: Iedereen was opgelucht te horen dat de lessen op de school hervatten. Het wordt een fantastisch en creatief jaar, waarin leerkrachten en opvoeders zich samen met de ouders zullen moeten blijven inzetten om de “Poolsheid” van jonge Polen die in België wonen te bevorderen.